Thursday, January 20, 2011

Basic Food Styling for Photography - Asas Seni Rias Makanan untuk Fotografi

As mentioned earlier in my posting, food styling is the arts or an act of preparing and presenting food for the camera. The purpose of the act is to make food look attractive, enticing, and appetizing to a viewer. It is also known as an act of feeding the eyes and the imagination. While as a Food Stylist, culinary knowledge and skills is considered an essential aspect. These than added with the artistic ability that will made a person a better Food Stylist.

Sepertimana yang dinyatakan sebelum ini, seni rias makanan merupakan satu cabang seni atau satu perlakuan dalam penyedian dan persembahan makanan untuk diramkam oleh kamera. Tujuan perlakuan itu adalah bagi memastikan makanan kelihatan menarik, menawan dan menyelerakan dimata mereka yang melihatnya. Ianya juga bolehlah dikatakan satu perlakuan bagi menjamu mata dan imiginasi. Sebagai seorang Jururias Makanan, pengetahuan dan kemahiran kulinari merupakan aspek penting.Seseorang itu akan menjadi Jururias Makanan yang berjaya  sekiranya ditamabahkan dengan kemampuan untuk berkarya dan mempunyai jiwa seni 



The role of Food Stylist begin well before the actual preparation starts. Understanding the uses and purpose of the photograph to be taken is the first step. Get all the necessary information from related sources such as clients, art director and photographer will give a Food Stylist a good start in planning and preparing his/her work. These information may includes concept, mood, style, color scheme, texture, angle of shoots and as well budget. All these information is vital since it will give the Food Stylist the basic and fundamental ideas of the task that need to be undertaken.


Peranan seorang Jururias Makanan bermula lebih awal daripada permulaan penyediaan tugasan. Memahami kegunaan dan tujuan sesuatu gambar yang akan diambil merupakan langkah pertama di dalam tugasan. Dapatkan seberapa banyak maklumat yang penting mengenai tugasan daripada pelanggan, pengurus seni dan jurugambar, ini akan memberikan Jururias Makanan permulaan yang baik dari segi erancangan dan persediaan tugasannya. Maklumat-maklumat ini termasuklah konsep, mod, stail, skim warna, tekstur, sudut gambar dan juga bajet sesuatu tugasan. Kesemua maklumat ini amat penting kerana ianya kan memberikan Jururias Makanan idea asas tentang tugasan yang akan dilaksanakan. 
The most common angle of shoot in food photography are:
  1. Eyes level,
  2. 45 degree, and
  3. 90 degree
As Food Stylist one need to be sure at which angle and how the food will be shoot. So, this will give them ideas what need to be emphasizes, especially at the particular angle that need to be presented.Food Stylist and photographers need also to know that it has been said that food photography is one of the most difficult discipline in the field of professional photography. Indeed it is considered one of the most difficult because in a normal scenario; after a dish has been prepared by the chef / food stylist and placed on the table for the photographer to shoot, it's only a matter of minutes before the glorious, mouth-watering creation starts to oxidize, change colors, melt, dehydrate, etc...and eventually becomes less appealing for the camera and start looking like garbage.


Sudut gambar yang biasa bagi fotografi makanan adalah:
1. Sudut tahap pandangan mata
2. Sudut 45 darjah, dan
3. Sudut 90 darjah


Senagai seorang Jururias Makanan perlulah memastikan mengenai sudut serta bagaimana makanan tersebut akan dirakamkan. Ini akan memberikan idea kepada Jururias Makanan mengenai apa yang hendak ditonjokan dan dari sudut mana ianya hendak dipersembahkan. Jururias makan dan Jurugambar harus faham bahawa fotografi makanan dikatakan sebagai paling sukar dalam disiplin fotografi. Sememangnya ianya agak sukar disebabkan dalam keadaan biasa, hidangan yang siap sedia dimasak oleh Chef / Jururias Makanan yang diletakkan di atas meja bagi tujuan dirakamkan gambarnya oleh Jurugambar dalam beberapa ketika akan hilang pandangan yang menyelerakan itu kerana melalui proses oksidasi - serti berubah warna, cair, kekeringan, dsbnya,.........makanan tersebut akhirnya akan hilag tarikannya dan tidak berubah menjadi bagaikan 'sampah'.

The most common and challenging issues in food styling and photography is the fact that food will always misbehave. Food are just like kids – it doesn't like to behave infront of company.
Misbehaving of food includes:
Perkara yang lazim dan isu yang mencabar dalam sini rias  dan fotografi makanan adalah disebabkan oleh makanan yang sukar mengikut kehendak kita. Makanan seolah-olah bagaikan seorang budak kecil - yang selalunya membuat perangai dihadapan orang ramai. Tabiat-tabiat makanan ini adalah:
  1. Cooked red meat may turn dry and it color turn darker .
    Daging yang dimasak akan menjadi kering dan berubah warna menjadi lebih gelap.
  2. Fat congeal.
    Lemak membeku.
  3. Cold cut turn gray and dry up.
    Hirisan daging nipis berubah warna dan mengering.
  4. Bread – dried, curl, crack and shrink when toasted or exposed too long to heat.
    Roti - kering, melengkong dan mengecut apabila dibakar atau didedahkan kepada haba terlalu lama.
  5. Ice cream and ice – melted.
    Ais kerim dan air batu - cair
  6. Cheese – congeal, dried, discolor, oily and melt.
    Keju - mmengeras, mengering, berubah warna, berminyak dan cair.
  7. Cereal – turn soggy when milk is added.
    Bijirin - mengembang apabila dituang dengan susu.
  8. Cold coffee and tea– form oil on surface.
    Kopi dan teh sejuk - permukaan menjadi berminyak.
  9. Lettuces and fresh herbs and greens – wilt.
    Daun salad, herba dan sayur hijau - mengecut dan layu.
  10. Whip cream – collapse and weeps.
    Krim putar - meleper dan mencair.
  11. Fully cooked chicken or birds – shrink, shrivel, and skins pull from bone and flesh.
    Ayam atau burung yang dimasak sepenuhnya - mengecut, kulitnya akan tertarik daripada tulang dan isinya. 
  12. Jelly – melt.
    Jeli - cair
  13. Souffle – collapse
    Souffle - mengecut
  14. Fruit and vegetable – discolor, oxides and turn brown.
    Buah-buahan dan sayuran - berubah warna dan menjadi perang. 

    All the above are some example of the misbehaving of food, there many more problems of foods that Food Stylist / Photography may encounter. Food Styling and Photographer alike need to understand the characteristic of food in order to get better result. Fundamental knowledge such as theory of food, for instance, the effect of heat on food component might helps. While experience through trial and error sometimes do help too, however a sound culinary knowledge and skills will ensure better food presentation for photography.
Perkara di atas adalah merubahkan tabiat-tabiat makanan yang sukar dikawal, terdapat berbagai lagi masalah tabiat makan yang dihadapi oleh seorang Jururias Makan / Jurugambar. Jururias Makanan dan Jurugambar perlu memahami tabiat-tabiat makanan ini bagi mendapatkan hasil yang baik dalam tugasan mereka.  Pengetahuan asas mengenai teori makanan, seperti kesan haba terhadap makanan akan banyak menolong. Sementara itu pengalaman seseorang melalui proses cuba buat kadang kala banyak juga membantu. Walaubagaimanapun pengetahuan mengenai ilmu kulinari dan kemahiran akan memastikan persembahan makanan yang menarik untuk fotografi makanan.
 

No comments:

Post a Comment